Trança Balığı Şiş
Malzemesi
1 kg. trança balığı
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 diş sarımsak
2-3 adet defne yaprağı
1 adet limon
4-5 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
Balığın pullarını kazıyıp yüzgeç ve solungaçlarını çıkardıktan sonra yıkayın. 4 santimetreküplük iri parçaja£halinde_doğrayın. Çukur bif kâba âliplimon suyu, ç7rWmîşsarmısak, ince RıyilrhTş "may-' danoz, zeytinyağı, tuz, karabiber ve defne yaprakjarıyla hazırlanmış salamurada 2-3 saat dinlendirin.
Daha sonra balık dilimlerini şişlere takıp (ya da jzgaraya dizip) her iki tarafını çevirmek suretiyle pişirin. Yeşil roka yapraklan, limon dilimleri ve limon-zeytinyağı karışımıyla servis yapın.
Bademli Fener Balığı
Yarım kg küp doğranmış fener balığı
1,5 çay bardağı iri dövülmüş badem
1 çay bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak
8-10 dal maydanoz
Tuz
Fener balığı zeytinyağında nar gibi kızartılır. Diğer tarafta badem, kıyılmış sarımsak, maydanoz, tuz ve su karıştırılır. Tavada bulunan balığın üzerine dökülür. Kısık ateşte 5 dakika kadar pişirilir. Servise sunulur.
tuzda levrek
kaya tuzuna, iki yumurtanın akını ilave ederek hamur kıvamına gelinceye kadar su ilave ederek karıştırıyoruz. Sadace içi temizlenmiş olan 1 kg.lik levreğin içine beş-altı karab,ber tanesini yerleştirdikten sonra, hamur halindeki tuz karışımını balık hava almayacak şekilde üzerine kalın bir tabaka halinde yapıştırdıktan sonra tepsiye yerleştirip fırına atıyoruz. Orta sıcaklıkta 30 dakika kadar pişmeden sonra balık hazır. Not: Balığın pulları temizlenmiyecek ve pişmeden sonra tuz tabakası çekiç ve keski ile kırılacak, tabakadan ayrılan balık servis yapılacak.
Terbiyeli Kefal
Malzemesi
1,5 kg. istavrit
1 baş soğan
1 adet havuç
1 çay fincanı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
1 defne yaprağı
1 adet kereviz
2 dal maydanoz
4 adet patates
1 diş sarmısak
Tuz
Karabiber
TERBİYESİ İÇİN:
4 yumurta sarısı
1,5 limon
Soğanı ayıklayarak incecik yarım daireler biçiminde doğrayın. Havucu kazıyıp yıkadıktan sonra uzunlamasına ikiye ayırın ve yine yarım daireler biçiminde doğrayın.
Tencereye zeytinyağı, havuç ve soğanı koyup bir defne yaprağı atarak öldürün; un atın. Biraz daha karıştırarak bir diş ezilmiş sarmısak ve 5 bardak su koyun. İçine doğranmış kereviz ve ezilerek özü çıkarılmış maydanoz kökü ilave edip 20-25 dakika kaynatın. Daha sonra birer kişilik parçalara ayrılmış olan balığı kuşbaşı doğranmış patatesle birlikte tencereye koyun. Tuz ve karabiber serperek kapağını örtmeden ağır ateşte, 3 bardak su kalıncaya kadar pişirin.
Yemekten 5-10 dakika önce 4 yumurta sarısı ve 1,5 limon suyuyla terbiye yaparak ateşten indirilmiş balığa ekleyin, sıcak olarak servis yapın.
Not: İçine konacak patates beyaz ise balıkla birlikte, sarı ise balıktan 5 dakika önce konulmalıdır.
Terbiyeli Kırlangıç Balığı
Malzemesi
1,5 kg. kırlangıç balığı
1 baş soğan
1 adet havuç
1 çay fincanı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
1 defne yaprağı
1 adet kereviz
2 dal maydanoz
4 adet patates
1 diş sarmısak
Tuz
Karabiber
TERBİYESİ İÇİN:
4 yumurta sarısı
1,5 limon
Soğanı ayıklayarak incecik yarım daireler biçiminde doğrayın. Havucu kazıyıp yıkadıktan sonra uzunlamasına ikiye ayırın ve yine yarım daireler biçiminde doğrayın.
Tencereye zeytinyağı, havuç ve soğanı koyup bir defne yaprağı atarak öldürün; un atın. Biraz daha karıştırarak bir diş ezilmiş sarmısak ve 5 bardak su koyun. İçine doğranmış kereviz ve ezilerek özü çıkarılmış maydanoz kökü ilave edip 20-25 dakika kaynatın. Daha sonra birer kişilik parçalara ayrılmış olan balığı kuşbaşı doğranmış patatesle birlikte tencereye koyun. Tuz ve karabiber serperek kapağını örtmeden ağır ateşte, 3 bardak su kalıncaya kadar pişirin.
Yemekten 5-10 dakika önce 4 yumurta sarısı ve 1,5 limon suyuyla terbiye yaparak ateşten indirilmiş balığa ekleyin, sıcak olarak servis yapın.
Salçalı Barbunya
Malzemesi
1 kg. barbunya
2 su bardağı kızartmalık ay çiçeği yağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
1 baş soğan
2 diş sarımsak
1 defne yaprağı
2 adet domates
Tuz,
Karabiber
1/2 demet maydanoz
Barbunyaları, temizleyip yıkadıktan sonra tuzlayıp hafifçe unlayarak bol kızgın yağda kızartın. Daha sonra dağıtım tabağına yerleştirerek sıcak bir şekilde muhafaza edin.
Öte yandan, bir kaba zeytinyağı ile, ince kıyılmış soğanı koyarak ocağa oturtun. Soğanları sarartmadan öldürün. Ezilmiş sarmısak, defne yaprağı, rendelenmiş domates, un, tuz ve karabiber ekleyerek 10 dakika kaynatın.
Hazırladığınız sosu, dağıtım tabağındaki barbunya balığının üzerine dökün. İnce kıyılmış maydanoz serperek sıcak servis yapın.
YUMURTALI HAMSİ OTURTMASI
Malzeme:
1 kilo hamsi
1 su bardağı mısır unu
2 yumurta
tuz
Yapılışı:
Hamsiyi kılçıklarıyla beraber temizleyip, yıkayın. Suyunu süzgeçten süzdürün. 2 yumurtayı bir kapta çatalla çırpın. Mısır unu, tuz ve su ilavesiyle bir bulamaç hazırlayın. Orta büyüklükte bir tepsiyi yağlayın. Tepsiye bulamacın yarısını dökün. Üzerine balıkları açık vaziyette dizin. Kalan bulamacı balıkların üstüne dökün. Kızgın fırına verip kızartın
BARBUNYA EFES
Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
1 kilo barbunya balığı,
tuza yatırılmış (salamura) 4 ançüez filetosu,
1/2 kilo olgun domates,
1 diş sarmısak,
1 demet maydanoz,
2/3 bardak zeytinyağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber.
Yapımı: Barbunyaların pullarını kazıyıp yüzgeçlerini kestikten ve içleriyle solungaçlarını çıkardıktan sonra içlerini ve dışlarını bol akarsuda iyice yıkamalı ve delikli bir süzgece koyup iyice süzmeli. Beri yanda domatesleri kaynar suya sokup çıkardıktan sonra kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarmalı ve küçük parçalara doğramalı. Sarmısağı havanda dövmeli. Maydanozu temizledikten sonra yıkamalı ve kı. yarcasına ince doğramalı. Küçük bir tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağıyle sarmısağı koymalı. Sarmısak renk değiştirirken suda yıkanmış ve süzülmüş ançüez fiiletolaıını katmalı. Bir çatalla ezerek sarımsaklı zeytinyağında kavurmalı. Sonra küçük parçalara doğranmış domatesle kıyılmış maydanozun yarısını katmalı ve salçayı vakit vakit karıştırarak pişirmeli.
Geri kalan zeytinyağını bir tavaya boşâltmalı ve ısıtmalı. Yağ ısınınca barbunyaları içine atıp her yanlarını nar gibi kızartmalı. Barbunyalar kızarınca bir kevgirle bunları tavadan çıkarmalı. Bir kenarda duran pişmiş ve iyice koyulaşmış salçayı tavadaki zeytinyağının içine boşaltmalı. Şöyle bir karıştırdıktan sonra barbunyaları bu salçanın üstüne yerleştirmeli. Bir taşım birlikte kaynattıktan sonra servis tabağına almalı ve sıcak sıcak servis, yapmalı.
BARAKUDA BUĞULAMA
Kaynak: Metropost
MALZEME:
2 adet 240 gr Barakuda balığı filetosu,
2 yaprak yufka,
100 gr dilimlenmiş domates,
100 gr dilimlenmiş soğan,
100 gr dilimlenmiş limon,
1 diş kıyılmış sarmısak,
2 adet defne yaprağı,
1 dal biberiye,
az kıyılmış maydanoz,
1 çorba kaşığı ekstra zeytinyağı,
tuz
biber
YAPILIŞI:
Balıklar uygun boydaki tepsiye dizilir. Belirtilen malzemeler düzenli bir şekilde balığın altına ve üzerine dizilir. Üzerine tuz ve biber ilave edilir ve kapak kapatılarak 180°C'lik fırında 30 dakika pişirilir.
Fırında Sütlü Levrek
MALZEMELER
1 adet leverek fileto
1 domates
1 patates
1 adet defne yaprağı
yarım kg süt
YAPILIŞI
levrek fileto süt dolu bir kapta yarım saat dinlendirilir. daha sonra alüminyum folya kağıdına konulur.üzerine sırasıyla dilimlenmiş domates ve patates eklenir. defne yaprağı eklndikten sonra alüminyum folya ile sıkıca kapatılır. orta ısılı fırında yarım saat pişirilir