GENÇ AŞÇILARIN KULUBU
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

GENÇ AŞÇILARIN KULUBU

http://.www.gencascilar.yetkin-forum.com
 
AnasayfaKapıAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 BESİN ZEHİRLENMELERİ

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
MYSTERYCHEF
Dömi Chef
Dömi Chef
MYSTERYCHEF


Kadın Mesaj Sayısı : 82
Kayıt tarihi : 27/05/08

BESİN ZEHİRLENMELERİ Empty
MesajKonu: BESİN ZEHİRLENMELERİ   BESİN ZEHİRLENMELERİ Icon_minitimePtsi Haz. 02, 2008 10:20 am

Besin Zehirlenmeleri
Besinle uğraşan kişiler yiyeceklerin temiz bir şekilde hazırlanıp servis edilmesini kolay zannedebilirler. Ancak temiz görünen, tadı ve kokusu güzel olan yiyecekler hijyenik koşullar uygun olmadığında zehirli hale gelebilir. Bu durum sağlığımız için gizli bir tehlike demektir.

Besin kaynaklı besin zehirlenmelerine neden olan etmenler arasında; kimyasal maddeler, doğal besin toksinleri, parazitler ve mikroorganizmalar sayılabilir. Besinlere çeşitli kaynaklardan karışan veya bir amaçla dışarıdan eklenen bazı kimyasal maddelerin miktarları belirli bir düzeyi geçerse besin zehirlenmeleri oluşabilir.

İçinde yiyecek saklanan araç-gereçlerin yüzeylerinden zehirli maddelerin çözünmesiyle de besine metal bulaşması olabilir. Bazı besinlerin yapısında doğal olarak “toksin” isminde zehirli bileşikler olur. Örneğin bazı mantar türleri, yeşillenmiş ve filizlenmiş patates ve bal yapılarında bulundurdukları doğal zehirli maddeler nedeniyle besin zehirlenmelerine yol açabilir. Mikroorganizmalar içerisinde özellikle bakteriler, besin kaynaklı pek çok hastalığın temel sorumlusudur. Genellikle hijyenik yönden uygun olmayan koşullarda hazırlanan ve pişirilen besinlerde üreyen bakteriler, besin zehirlenmelerine neden olmaktadır.

Bakteriler gözle görülmeyen minik canlılardır ve her yerde yaşayabilirler. Yoğurt, peynir, sirke gibi bazı besinlerin yapımında kullanılan bakteriler yararlı olanlarıdır. Esas tehlike besinlere bulaştıktan sonra uygun koşul ve sürelerde üreyerek hastalık yapan patojen bakterilerdir.

Bazı bakteriler uygun olmayan şartlara karşı korunmak ve yaşamlarını sürdürebilmek için spor denilen özel yapılar oluştururlar. Spor oluşturmuş bakteriler kaynayan suda bir saat veya daha fazla canlı kalabilirler. Dondurma işlemine ve bazı dezenfektanlara karşı dirençlidirler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
canngizz
Aprenti
Aprenti
canngizz


Erkek Mesaj Sayısı : 10
Kayıt tarihi : 27/05/08

BESİN ZEHİRLENMELERİ Empty
MesajKonu: teşekkür mesajı   BESİN ZEHİRLENMELERİ Icon_minitimeC.tesi Ağus. 30, 2008 4:03 pm

tesşekkür ederim bu bilgiler için çok faydası oldu GiZeM-Li
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
alp er tunga
Aprenti
Aprenti



Erkek Mesaj Sayısı : 1
Yaş : 36
Nerden : mersin
Lakap : koca reis
Kayıt tarihi : 12/07/08

BESİN ZEHİRLENMELERİ Empty
MesajKonu: gantep üniversitesi ibrahim özdemir   BESİN ZEHİRLENMELERİ Icon_minitimePtsi Ekim 20, 2008 8:56 am

gizem ben ibrahim sınıf arkadaşın gerçekten okul bittikten sonra kendine çok şey katmışsın başarılarının devamını dilerim ilerde seni daha iiiiii yerlerde görmeyi temenni ederim
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
BESİN ZEHİRLENMELERİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
GENÇ AŞÇILARIN KULUBU :: TARİFLER PÜF NOKTALAR VE FAYDALI BİLGİLER :: Püf Noktalar-
Buraya geçin: